Date generale asupra zonei
Localitatea Tismana este atestata prin Hrisovul din anul 1385 de către domnitorul Dan I, iar în documentele veacurilor al XV-lea şi al XVI-lea (3 sept. 1841 şi 11 ian. 1585) găsim consemnat „oraşul de la Tismana”, ceea ce denotă o dezvoltare timpurie a unora dintre elementele constitutive ale societăţii urbane în acest perimetru.
Localitatea Tismana din judeţul Gorj, a fost mereu reşedinţa uneia dintre cele mai mari comune ale acestui judeţ şi a fost declarată oraş abia la data de 5 aprilie 2004, conform Monitorului Oficial Nr. 310 din 7.04.2004.
Aşa cum ne arată însemnele de pe stema oraşului, Mănăstirea Tismana reprezintă simbolul istoriei, covorul popular reprezintă simbolul artei tradiţionale meşteşugăreşti, cerbul este simbolul bogăţiei pădurilor şi munţilor noştri, iar stâlpul de înaltă tensiune reprezintă simbolul principalei activităţi economice de importanţă naţională, producţia de energie electrică prin hidrocentralele Sistemului Hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana.
Poziţia geografică în Romania, în Oltenia şi în Judeţ
Tismana este situată în sud-vestul României, în partea de nord-vest a judeţului Gorj, localitatea de reşedinţă a oraşului fiind localitatea Tismana, centrul civic având coordonatele: paralela 45° 03′ 02” emisferă nordică, meridian 22° 56′ 56” longitudine estică.
Oraşul se învecinează la est cu comuna Peştişani, la vest cu comuna Padeş, la sud-vest cu judeţul Mehedinţi, la sud cu comuna Godineşti iar la nord cu judeţul Hunedoara.
Oraşul Tismana şi cele 10 sate aparţinătoare au o suprafaţă de 30778,79 ha şi o populaţie de 7578 locuitori.
Oraşul face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia şi se află în nord-vestul regiunii.
Oraşul Tismana este aşezat la nord-vestul Podişului Getic, în depresiunea Tismana, având la vest depresiunea Padeş iar la est depresiunea Peştişani, depresiuni subcarpatice care se întind între Podişul Getic şi Munţii Vâlcanului. Pornind din depresiunea Tismana spre nord, hotarele Tismanei cuprind toate formele de relief, de la câmpiile mici ale depresiunilor, la dealuri, creste şi şei, până la golurile alpine ale munţilor Vâlcan şi Godeanu.
Nord – Vestul Podişului Getic
Prin relieful său variat şi bogat, Tismana reprezintă pentru turişti sau cercetătorii din domeniul mediului un izvor nesecat. Hotarele Tismanei se întind plecând de la 190-200 m faţă de nivelul mării în Câmpia Celeiului, până la peste 2000 m în Munţii Godeanu.
Poziţia zonei administrative a oraşului Tismana
Nouă zone naturale protejate, trei monumente ale naturii şi o rezervaţie a biosferei, iată un scurt bilanţ.Oraşul Tismana are o suprafaţă de 30778,79 ha şi o populaţie de 7839 locuitori, localităţile componente fiind următoarele: POCRUIA, VANATA, RACOTI, TOPESTI, SOHODOL, IZVARNA, GORNOVITA, VALCELE, CELEI şi COSTENI.